Детско занимателно табло от филц

Както съм се заела с постовете в категория „Труд и творчество“, нека да ви споделя и последния ми проект, който направих с голямо желание и от сърце за едно приятелче на Шуши ;)

Покрай правенето на Коледната елха се снабдих с доста материали – пистолета за топло лепене със силикон, разнообразие от цветове филц, готови филц формички, рязани с лазер…  Така реших да спретна едно ръчно направено подаръче, което да служи за занимание на дете на 2 години и 3 месеца.

Разгледах отново различни идеи какво може да се прави с филц и се спрях на нещо, което се нарича по различни начини на английски – felt play mat, felt play board, felt playscape, felt storyboard, felt travel mat.. Последното наименование идва от това, че някои майки ги препоръчват като доста занимателно на път, в колата или дори навън – удобно занимание, което винаги може да носите в чантата си. Чудих се как да го нарека на български и накрая се спрях на просто „занимателно табло от филц“.

Подобни занимания са много полезни за децата, защото:

  • развиват въображението
  • развиват фината моторика
  • детето може да разкаже история върху платното, която всеки път да е различна, добавяйки от собствените си играчки или други малки предмети
  • детето се ориентира в дадена среда и пространство – било то природна картина, улица, сграда – зависи какво сте избрали да изобразите на таблото :)

Ако пък имате повече време и пространство, може да се развихрите и да направите цяло килимче.
Споделям ви отново идеи от Pinterest за вдъхновение. :)

А ето и резултатът от часовете по труд и творчество (целият проект ми отне около 4 часа с избистрянето на концепцията, подготовка на материали, шаблони, рязане и лепене). Уточнявам, че дървото, слънцето, цветята и покривът на къщата с комина са цели елементи, като съставните им части залепих с пистолета. Небето е също залепено върху зелената основа. Всички елементи са подвижни и се нареждат върху основата лесно, т.к. филцът лепне много добре върху филц. ;)
За да може да се ползва навън или на път, пригодих една картонена папка със затваряне с ластик, в която лесно може да приберете таблото.

Вашият коментар